26. juli. Avgang Hjartøya kl 11.00. Ankomst Igerøy, Vega kl 16.00. Antall nautiske mil:25.

God aften mine venner! I dag morges drog vi sporenstreks til Alstahaug. Merkelig nok var der ingen båter ved brygga. Det var nok ren flaks at det kun var oss som kom båtveien denne dagen, for på Alstahaugen var det mange mennesker, antageligvis kommet landeveien. Petter Dass er virkelig stor. Det er tross alt noen hundreår siden han levde (1647-1707) og han er fortsatt like aktuell. Akkurat nå er hodet mitt fylt av hele historien og Hans går rundt og synger «Herre Gud ditt dyre navn og ære». Vi fikk omvisning i Alstahaug Kirke av en ung «pietistisk» nordlending med kraftig stemme og tørr humor. Sveipet en runde i galleriene rundt i de små røde husene, så et multimedieshow og en kaffekopp i Margrethes kafé. Til slutt det aller beste – besøket hos Abel Margrethe i prestegården. I døren stod selveste vertinnen og ønsket oss velkommen og vi ble satt et par århundre tilbake i tid. Denne damen var sønnedatter av Petter Dass og hun sang og fortalte og vimset rundt oss og snakket til oss som om vi levde i en annen tid. Lurer virkelig på hvem denne skuespillerinnen var, hun var virkelig god, ung nordlandsjente – jeg ble så revet med at jeg neiet da jeg gikk.

Fra Alstad seilte vi et par timers tid til Vega. I 2004 ble Vegaøyan skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv som det første norske kulturlandskapsområde. Vi har tatt fram syklene for å utforske øya, men nå kom regnet.