Höganäs – Ven
Det anbefales alle å besøke Ven, en øy midt i havet mellom Sverige og Danmark! Ved innløpet til øya, ser vi en mann på piren som vinker og hojer: «Velkomen til Ven, norska!» og vi ble loset på plass i havnen. Varm velkomst og jeg gikk fornøyd i byssa for å lage mat. Plutselig hører vi 3 harde bank i båten og jeg ser forskrekket ut på kaien hvor det står 4 menn i uniform utrustet med pistol i belte og batonger. Jøyje meg, hva har vi gjort nå, tenkte jeg og løp på dekk. Kystvakten! De hoppet ombord og vi ble kryssforhørt om hvor vi kom fra, hvor vi skulle, hadde vi noe ulovlig ombord, blindpassasjerer osv. Men de var hyggelige og en kom ned i båten og sjekket rundt, han het Arvid og var minst 2 meter høy og måtte bøye seg for ikke å banke hodet i taket. Vi ble frifunnet og de forlot havnen like etter.
Plukket fram syklene våre for å utforske øya. Dette er virkelig en perle med mange severdigheter. Først og fremst er øya kjent for vitenskapsmannen Tycho Brahe født i 1546. Han oppdaget en ny stjerne som fikk den danske kongen til å stille øya til disposisjon for hans forskning av astronomi. Denne mannen var en av fem vitenskapsmenn som la grunnen for dagens moderne verdensbilde. Etter et besøk på museumet, syklet vi øya rundt på idylliske sykkelveier med pittoriske hus og kornåkrer. Massevis av gallerier, vi oppsøkte et sted som solgte gjeitost av alle slag og geitene beitet utenfor. Rakk akkurat tørrskodde hjem i båten før himmelen åpnet seg og det høljet.
Egentlig er vi drittlei dette været, det er fint inn i mellom, men så blåser det opp og styrtregner. Men sånn er det bare …