Reise fra Norge til Hellas april 2019

Vi kom til Grekerbua fredag 5. april. Startet med Kielferja søndag 31.mars og det tok oss 5 dager å kjøre strekningen Oslo – Parga. Hadde en fin overfart med ferja, fikk overraskende nok utvendig lugar selv om vi bare hadde betalt for innvendig. Kunne nyte utfarten ut Oslofjorden og gjennom Drøbaksundet liggende i dobbeltsenga med strikketøyet. Vi hadde en morsom prat med mannen i billettluka på kaia i Oslo. Da vi svingte opp foran luken ble vi møtt med følgende replikk fra en livlig ung mann: «Når jeg sier god dag Hans Nesbø, hva sier du da?» «Da sier jeg god dag unge mann, kjenner jeg deg?» «Da har du ikke stjålet bilen og får kjøre om bord»……

God mat og underholdning om bord, hyggelig prat med nabobordet i restauranten. De hadde en sønn som var gift med en kroatisk dame fra Split og vi fikk gode tips om kommende reisemål. Startet kjøreturen fra Kiel kl 1000 mandag morgen. Suste gjennom Tyskland på autobahnen og parkerte bilen syd for Berlin på et sted som het Hof. Sov på et rimelig hotell til 50 euro for en natt med frokost. De begynner tidlig å pynte til påske i Tyskland og det sammen gjorde de i Østerrike og Slovenia. Harepuser og påskeegg både ute på gatene og innomhus. Idylliske steder med kirker og slott, trær i vårspring, krokuser og påskelilje i full blomst. Hotellet het Gasthof Dippold og var greit nok. Gikk tur i det frodige landskapet og handlet litt øl og vin og nisteknask til neste dags kjøretur. Dårlig internett ….

Neste dag dro vi mot Østerrike og husket å kjøpe vignett på grensa! Det er viktig i dette landet, og den må klistres på frontruta opp til høyre! Vi møtte en svenske på en rasteplass i fjor og han hadde kjøpt vignett og kunne vise ved kontroll, men han hadde ikke klistret den på ruta og fikk en klekkelig bot. Da skjønner jeg at til og med en svenske har grunn til å bli forbanna.

Vi suste rett gjennom Østerrike. Jeg strikket ferdig første armen på Mariusgenseren til Karin Haugen. Krysset grensa til Slovenia. Her fant vi en overnatting i Maribon. Koselig sted, kjedelige omgivelser, kostet 68 euro med frokost. Fikk nydelig middag på kvelden og frokost neste dag. Jeg skrøt av det hjemmelagede syltetøyet og fikk med meg et glass da vi dro. Hyggelig. Nå er vi kommet til onsdag og setter kursen mot Split i Kroatia. Jeg bestilte overnatting via Airbnb før vi dro fra Slovenia og fikk rom midt i gamlebyen. Anita som vertinnen het, var utrolig hyggelig og forklarte i detalj hvordan vi skulle finne frem til denne leiligheten. Først var det vanskelig å finne en parkeringsplass i området nær gamlebyen, så vi måtte bare finne en betalende parkeringsplass og rusle avgårde. Leiligheten lå opp en steintrapp i et eldgammelt hus, utrolig sjarmerende og vi kunne gå rett ut i gatene i gamlebyen. Nøkkelen til leiligheten fikk vi fra en mann i baren på andre siden av gaten. Her fikk vi også ferske croissanter og cappucini til frokost neste dag. Dette var inkludert i prisen på 23 euro for en natt, utrolig! Men så kostet det litt for parkeringen da … og så må jeg nevne fluene i leiligheten, de var svære og tamme og vi hadde fluejakt og vi telte minst 10 døde fluer i doen.

Så var vi kommet til torsdag og kurs for Montenegro. Krysset grensen og kjørte et lite stykke og plutselig måtte vi gjennom en ny grensestasjon. Vi sjekket inn et sted og kjørte noen meter og sjekket ut igjen og etter en liten stund måtte vi sjekke inn i landet på nytt. Vi ble helt forvirret og måtte spørre damen i luken hvilket land vi var i. Hun bemerket litt spøkefullt at geografikunnskapene våre burde være bedre, men hun kunne fortelle at Bosnia Herzegovina hadde en flik av land som grenset til havet og dette gikk gjennom Kroatia. Derfor var vi ut av Kroatia og inn Bosnia og på nytt inn i Kroatia. Ja, ja så vet vi det. Neste grenseovergang var iallfall til Montenegro. Her har vi jo vært for ikke så lenge siden. Det er et vakkert land. Tok ferje over bukten til andre siden mot Buddva. Peiset på til vi kom nærmere grensen til Albania, da bråkjørte vi inn på et 3 stjerners hotell som het Sirena Marta og lå i Vujosevic. Jeg prutet på prisen og vi fikk rom for 40 euro med frokost. Hadde litt dårlig samvittighet for mannen hadde cerebral parese, men han var hyggelig og sjarmerende. Jeg strikket ferdig arm nr 2. Sov godt og ok frokost neste dag med god informasjon fra kelneren om hvor vi ikke måtte kjøre når vi skulle inn i Albania. Men vi gjorde nok det motsatte av det mannen sa og kjørte noen trange og svingete veier over fjellet til Albania. Men ellers skal det sies at veiene var forbedret mye siden vi var her i fjor.Kvalm av svingene greidde jeg å få begge armene inn på rundpinnen sammen med bolen. Gysla vanskelig å strikke de første omgangene etter armene er satt på….

Vel hjemme i Grekerbua på kvelden. Det regner som regel alltid når vi ankommer bua og da virker alt litt sjuskete og forvokst. Det har vært en fuktig vinter, ikke veldig kaldt sies det. Jeg hadde fått en liten avlegger av blomkarse av en nabo like før jeg dro. Denne stakk jeg ned i jorda og den har vokst langt utover sine breddegrader. Det samme hadde en pjuskete Margarita gjort. I dag har naboene vært og hentet avleggere fra Margaritaen. Masse sitroner på treet og det har grodd opp av alle sprekker i betongen i bakgården og Acropolis var helt gjengrodd. Vinduet i Acropolis var blåst ned, så det har nok vært vind. Nå har vi brukt 2 dager på å luke bort det verste. Den sure dama i nabolaget har flytta, hun snakket aldri med oss, så det var helt greit. Gamlemor har vært innom hver dag og Ingrid Espelid (som vi har døpt damen i huset nedenfor) er like rak i ryggen og vasker som alltid. Lørdag kveld gikk vi hilserunden og de virker oppriktig glad for å se oss igjen. I dag er Hans i Preveza og sjekker båten, blir spennende å høre hvordan den har hatt det i vinter.

Godt å være tilbake!smiley

På gaten i den tyske byen Hof
Utenfor hotellet vårt i Slovenia
Trappen opp til leiligheten vår i Split i Kroatia
I gamlebyen i Split
På strandpromenaden i Split, måtte jo sjekke havna i tilfelle vi kommer sjøveien.
Det vokser i betongen i Grekerbua, bildet må snues, men gidder ikke nå …
Det har flyttet inn folk bak denne veggen i Acropolis og de har lagt et ovnsrør gjennom veggen, det er slik de gjør det i Hellas ….
Her har det grodd, masse lukejobb ….

Så langt kom jeg på genseren underveis, har ikke fått tida å strikke etter vi ankom Grekerbua.